Musik

Et hjem med klaver

Der har altid været masser af musik i mit hjem. Min mor sang og spillede guitar og cello, min far spillede blokfløjte, og i min mors familie kunne (og kan) alle spille og synge. Vi holdt jævnlige ‘musikaftner’, hvor man optrådte på kryds og tværs, børn og voksne sammen, og tit blev det hele kombineret med små skuespil og uddrag af operaer. Det var dybt seriøst og helt nede på Jorden på en gang.

Musikundervisning

Det var primært klassisk musik, jeg voksede op med, og det blev også her, jeg tabte mit hjerte; jeg begyndte på klassisk guitar som ca. 8-årig, og fra 12-årsalderen begyndte jeg at komponere. Fra 15-årsalderen blev det klaver, som 17-årig kor, og som 18-årig jazz-guitar. Efterhånden blev det svært at få tid at øve sig, for som teenager dyrkede jeg både karate, aikido, modelteater, tegning, akvarel, atletik, akrobatik og tai chi samtidig.
Jeg har haft mange – og fantastiske – musiklærere. For mange til at jeg kan fremhæve dem her. Du kan se et mere detaljeret CV her.

Professionel musik

Som 19-årig begyndte jeg på Musikvidenskabeligt Institut, hvor jeg skulle have min gang de næste 25 år. Året indledte samtidig både min stunt- og male-debut, så igen blev det svært at passe musikken. I årene, der fulgte, deltog jeg i flere musikforestillinger og var med i flere vokalensembler og jazzbands. Stuntskolen, som jeg havde startet med min bror i januar 1983, og som jeg drev frem til lukningen i 1997, tog meget af min tid, så i lange perioder måtte jeg tone musikken ned. Men jeg fastholdt kontakten til guitaren gennem hele perioden, og som 29-årig var jeg så heldig at få bevilliget et år på Royal Holloway (University of London) Her kunne jeg få alle de fag, som er sparet væk på musikvidenskab herhjemme, og jeg fik endda privatundervisning i komposition som en del af min master degree.

Børnemusik

Da jeg kom hjem, fortsatte jeg med at komponere og arrangere musik. Som 17-årig skrev jeg en melodi til en af min fars sange (til pladen ‘Regn, Blæse og Sol’), og siden den gang have jeg haft lyst at udgive hans sange i nye versioner. Fra 1995 gik jeg så småt i gang, og sammen med min nuværende kone, Anna Britt (som jeg mødte i -96), begyndte vi at eksperimentere studieindspilninger. Vi havde begge medvirket i musicalen Atlantis, og vi opdagede, at kombinationen af vores stemmer og min guitar passede godt sammen (vi passede i det hele taget godt sammen, men det er en anden historie). Du kan kontakte os med henblik på en familiekoncert her.

Når far og mor får tid

Det tog 10 år at finde ind til sangenes rette udtryk og yderligere 10 år, før CD-bogen, ‘Når far og mor får Tid’ kunne finansieres og udgives.

Anmeldelserne fra Danmarks største pædagogiske portal, Jagoo, lød sådan her:

“Når mor og far får tid tilhører den gode traditionelle børnemusik der forhåbentlig aldrig forsvinder, men samtidig har det svært og unægtelig er svær at opdrive. Svær fordi den børnemusik der i dag indtager både børneværelset og mange institutioner, ofte er “glimmer-arrangeret” fraseret rytmeboksmusik, hentet i subkulturens “Du er for lækker” genre. “Når mor og far får tid”, er den diametrale modsætning til børnemusikkens popunivers. Modsætning fordi der her er tale om en samling gode klassiske børnesange der bliver bedre og bedre hver gang man lytter til dem, og fordi de er tro mod både teksterne og musikken. Der er ingen tvivl om de 6 stjerner til denne produktion”.

– Anmeldelse fra fagbladet Jagoo – http:www.jagoo.dk


Book en koncert med Når far og mor får Tid

musik-600x400

Book en familiekoncert med duoen “Når far og mor får Tid”.

For alle børn og voksne med kærlighed til Halfdan Rasmussen og Ib Spang Olsens enestående evne til sange og tekster i “børnehøjde”.
De smukke melodier og tekster fremføres af Martin Spang Olsen og sangerinden Anna Britt Mathiassen, der ligeledes, på finurlig vis, evner at tryllebinde børn og voksne og drage dem med ind i det fine musiske univers.

Oplev klassikere som bl.a. ‘Mariehønen Evigglad’, ‘Den lille frække Frederik’, ‘Lille sky’ og ‘Godmorgen sol’ i selskab med Ib Spang Olsens ‘Voksenfælden’, ‘Vaskesang’, ‘Forårsheksen’, m.fl.
Aldersgruppe: 3 til ca. 8 år.
Varighed: 40 minutter)

Pris: 8.000,-

Filmmusik

Da jeg var ung, lavede jeg musik til flere af Ibs film (bla. ‘Gasværket’ og ‘Mosekonens’ bryg) og ville egentlig være filmkomponist. Derfor var det en stor glæde at møde den fremragende George Keller, som lavede musik til Lasses film, ‘I Kina spiser det Hunde’. Her spiller jeg ganske vist dumt svin (en rolle Lasse tit tildeler mig. Han må vel mene, jeg udfylder den), men på Lasses næste film, ‘Jolly Roger’ (hvor George også var komponist), blev jeg bedt om at lave 10 sørøversange (udover fægtekoreografi og en række stunts). Det gjorde jeg så, med tekst og musik, og min mandskvartet indspillede det hele. Men i sidste øjeblik trak produktionsselskabet sig og sparede sangene væk (hvorefter filmen naturligvis floppede), men George og jeg fortsatte samarbejdet.

Børnekoncerter

I 2005 lå CD-bogen klar, og ud fra det materiale har Anna Britt og jeg optrådt siden. Vi kalder endda vores duo for ‘Når far og mår får Tid’ – titlen er taget fra CD-bogen, som har taget den fra titelsangen.
Min far arbejdede lange dage, men han var meget nærværende, når vi holdt fri sammen. Når Anna Britt og jeg optræder, giver vi os tid til at lave sjov med børnene, så det ikke skal være koncert det hele. Jeg nyder virkelig vores familiekoncerter, for her kan vi både lave kunst og fjolle samtidig. Klik her, hvis du vil høre musikeksempler fra vores repertoire.

Voksenkoncerter

Anna Britt og jeg har også et omfattende voksenrepertoire inden for diverse genrer, herunder Jazz-evergreens, julesange (Eksempler i boks til højre), danske salmer, viser, egne sange (Eksempel i boks til højre), m.m. Vi optræder gerne til ‘særlige lejligheder’, såsom bryllupper, højtider, familiefester, etc. Kontakt os, hvis du vil høre nærmere om detaljerne. Vi skal nok svare hurtigt.

Når far og mor får tid

Lyt til eksempler fra CD’en her