Den Ny Skole
I Den Ny Skole benytter man døgnets bedste timer til at lære sig at lære. Det foregår gennem et komplekst system at specialdesignede sansetræningsteknikker udviklet af MSO, men baseret på traditionelle discipliner, såsom sang, dans, kamptræning, klassisk musik, akrobatik, massage, contact impro, tillidsøvelser, m.m.
De traditionelle skolefag er kun tilgængelige om eftermiddagen – og på frivillig basis – de første 6 år. Herefter bliver de integreret i skolegangen, der dog fortsat vil have den kreativt-kropslige tilgang i højsædet.
Dagens bedste timer bliver således brugt til at skabe forudsætning for den indlæring. Når det er på plads efter ca. 6 år, kan de traditionelle skolefag tilegnes på kort tid.
Grundlaget for Den Ny Skole er enkelt:
Det er sanserne, vi lærer med – og intet andet. Derfor skal sanserne fungere, før den effektive læring kan finde sted.
De fleste skoler i Danmark har i dag ingredienser af Den Ny Skole, men endnu har ingen skole forsøgt sig med konceptet i sin rene form.
Blandt de institutioner, der har benyttet sig af MSOs teorier om Den Ny Skole, er følgende:
Danmarks Lærerhøjskole (København)
Danmarks Lærerhøjskole (Esbjerg)
Frøbelseminariet
Højvangsseminariet
Fyns Pædagogseminarium
Holbæk Seminarium
Blågårds Statsseminarium
Odense Socialpædagogiske Seminarium
Den Sociale Højskole
Gøsselforeningen
Sorgenfriskolen
Jobfabrikken (Ærø)
Brøndby Ungdomsskole
Dalum Ungdomsskole
Horne Ungdomsskole
Familieplejen i Roskilde
Familieplejen i Lolland-Falster
Gymnastikhøjskolen i Ollerup
Nordjyllands Idrætshøjskole
Poul Petersens Idrætsinstitut
Århus Friskole
Svendborg Friskole
Frie Grundskolers Lærerforening
Den Frie Lærerskole (Ollerup)
Skolen ved Maglemosen
Amtcentralen for Undervisning (Ålborg)
Amtcentralen for Undervisning (København)
Amtscentret Roskilde
VUC Øst
Danske Fysioterapeuters Faggruppe
Ergoterapeutforeningen
Lillerød Skole
Pædagogisk Center (Randers)
Pædagogisk Center (Frb)
Pædagogisk Psykologisk Forening
Statens Teaterskole
Det Kongelige Operaakademi
Den Danske Filmskole
– og mange andre
Sang, dans og slagsmål
Ideen med at blande de tre urgamle discipliner, sang, dans og slagsmål til et kreativt hele stammer fra oktober 1996 og var resultatet af en trilogi af kronikker i dagbladet Politiken, som MSO skrev i årene 1995-97. Senere blev teorierne samlet i bogen Sang, Dans og Slagsmål (se også næste afsnit) Sang, dans og slagsmål har eksisteret i alle kulturer til alle tider, og helt op til i dag fylder de tre aktiviteter enormt i samfundsbilledet. Som kulturbærere er sang, dans og slagsmål måske de vigtigste overhovedet. I sin mere abstrakte form kan de tre discipliner medvirke til at optræne hele sanseapparatet og dermed danne grundlag for forbedret indlæringsevne, kreativitet og personlig udvikling. I virkeligheden drejer det sig om noget så grundliggende som samspillet mellem lyd, bevægelse og følelse.
I 1998 så den først voksenuddannelse inden for SDS dagens lys som et daghøjskolekursus på 2 x 4 måneder. I løbet af den tid blev eleverne undervist 6 timer om dagen 5 dage om ugen. Desuden var holdet på ekskursion i en uge. Her kunne undervisningen være helt op til 12 timer om dagen. (med endnu længere undervisningsdage). Året var inddelt i to moduler: Efterårsholdet lagde vægt på det pædagogiske og uddannede deltagerne i at formidle SDS til børn, forårsholdet koncentrerede sig primært om kunstnerisk udtryk. Det sidste hold blev færdiguddannet i 2001, og siden den gang har der ikke været uddannelse i SDS for voksne i Danmark.
SDS har et meget forskelligt udtryk i børne- og voksenudgaven. I den børnevenlige form fylder stage fighten mest, mens voksenudgaven til gengæld indeholder en mængde improvisation og filosofi. Hos børn lægges vægten på legen og gruppedynamikken, hos de voksne på visualiseringerne og den personlige udvikling. Kronikkerne og bogen, der udkom i 1998, fik stor omtale i medier og fagblade, og i løbet af kort tid indgik dele af MSOs teorier i musik- og gymnastik undervisning på skoler landet over. MSO var således den første til at pege på følelser og sanser som årsagen til ubalancen i underskolen, ligesom det legende slagsmål og massage som en del af undervisningen er indført af ham (endda længe før SDS).
Lærerne på Den Ny Skole
Den officielle uddannelse af lærere inden for Den Ny Skole begyndte 5. oktober 1998 og sluttede sommeren 2002 med en ekskursion til Californien. Holdene var for de flestes vedkommende sammensat af folk med pædagogisk og kunstnerisk erfaring, der ønskede at benytte Sang, Dans og Slagsmål som et middel til optimering af sanserne. Omdrejningspunktet var sindet, dvs. følelser, tanker og stemninger og metoden var blandingen af lyd, fyfsik bevægelse og følelse. Opbygningen var i begyndelsen en daghøjskole, senere en aftenskole, men undervisningen foregik altid i dagtimerne fra 9.00 til 15.30 i 3-4 måneder.
Operation Udadvendt Energi
OUE er et system udviklet af MSO i 1999 som et supplement til SDS. Hvor man i SDS arbejder sig indefra og ud, gør man det modsatte i OUE. Dvs. man tager udgangspunkt i den til enhver tid tilstedeværende følelse, og arbejder sig derfra indad. OUE kræver således ikke SDS’ åbenhed og sansning, men blot fysisk tilstedeværelse for at virke.
Systemet er specielt designet til skadede eller eller på anden måde udfordrede børn, og det rummer ikke SDS-systemets mere transcendente processer. Teorien bag OUE kan opsummeres som følger: Tilbageholdt udadvendt energi skabes af følelser, der ikke får den kropslige udfoldelse, de er beregnet til. Vores følelser skal bevæges lige som alt andet i os.
I en tilbageholdt og opdæmmet form kan energien blive destruktiv. I en selvdestruktiv udgave kan tilbageholdt, udadvendt energi være årsag til problemer som koncentrationsbesvær, indlæringsvanskeligheder, motorisk uro, apati, spiseforstyrrelser og talrige andre psykosomatiske og psykosociale tilstande.
Ved at tage udgangspunkt i “de yderste” af de tilbagholdtefølelser (typisk vrede) tvinger man sig ikke vej ind i et lukket sind, men arbejder i overensstemmelse med de følelser, som personen vælger at lægge for dagen på det pågældende tidspunkt.
Undervisningen
Nedenstående er den oprindelige invitation til undervisningsforløbene, sådan som de fremstod, dengang holdene stadig fandtes. Bemærk, at der ikke længere findes officiel undervisning i SDS. Metoderne indgår i dag i pensumet på Institut for Sensorisk Træning.