Sansetræning (Sensorisk træning®)
I december 2012 grundlagde jeg Institut for Sensorisk Træning@ (Institute for Sensory Training) – en uddannelse henvendt til bl.a. skolesystemet, kunstverdenen, sundhedsvæsnet og erhvervslivet.
Du kan downloade en lille brochure om uddannelsen her. Hvis du er interesseret i mere information om principperne bag Sensorisk Træning®, kan du læse videre her.
Principperne er en videreudvikling af teorierne fra MSOs bog ‘Sang, Dans og Slagsmål’ (L&R Fakta -98) (Yderligere information om teorierne bag det oprindelig koncept kan fås i artiklerne At lære at føle, Personlig Udvikling Forbudt, Den Nødvendige Skole, Den Omvendte Æstetik, Har I glemt, hvordan man Lærer? og Sang, dans og Slagsmål. Se også beskrivelsen længere nede).
Ordet sansetræning udviklede jeg i 90’erne som beskrivelse af den proces, der udspringer af arbejdet med integrationen af lyd, bevægelse og følelse. I dag bruger vi ordet sansetræning/sansetræner som et kælenavn for sensorisk træning, som måske stadig har en lidt fremmed klang for mange.
Som uddannet sansetræner (Sensorisk Træner®) i mit regi lærer man at optræne både egne og andres sanser og benytte sanserne som middel til indlæring, livskvalitet, psykisk og fysisk balance, kreativitet og produktivitet.
Som sansetræner bliver man uddannet i at overskue og lede kreative processer, producere events og kunstværker samt at bidrage i terapeutiske og didaktiske processer af enhver art. Det er gennem sanserne, vi oplever verden, og det er gennem sanserne, vi suger læring til os. Svage sanser er hovedårsagen til manglende trivsel og dårlig indlæringsevne.
Sansetræning er derfor relevant som overbygning på
- Uddannelser inden for kunst og kultur (f.eks. sangere, dansere og koreografer)
- Lærer- og pædagoguddannelser (f.eks. speciallærere, musiklærere
- Drama-uddannelser (især teaterinstruktion, skuespil og stagefight)
- Terapeutiske uddannelser (f.eks. kropsterapeuter, healing-massører, fysioterapeuter)
- Konsulentfunktioner rettet mod erhvervslivet (f.eks. inden for arbejdsmiljø- og HR-funktioner)
- Kamp- eller fitness-instruktør-uddannelser
Erhvervsmæssig relevans
Uddannelsen kan bruges som overbygning på traditionelle kunst- og kropsterapiuddannelser, men også i rådgivende og pædagogiske sammenhænge.
Som uddannet sansetræner opnår man:
- genveje til kunstnerisk inspiration og fordybelse,
- evner til at styrke skolebørns indlæringsevne og sociale intelligens,
- redskaber til at formidle idérigdom og innovation i erhvervslivet,
- terapeutiske og sundhedsrelaterede værktøjer
- færdigheder til at udvikle nye træningssystemer for kroppen og sindet
Nærmere info på http://www.sansetræner.dk.
Principperne bag sansetræning
Eftersom enhver oplevelse af virkeligheden sker gennem sanserne, er det oplagt at forstå sanserne som den port, hele livet passerer igennem. Som alt andet i kroppen kan sanserne sløves eller blokere ved forkert eller for lidt brug. En sådan ‘afstumpning’ af sanserne opstår som resultat af chok eller stress-tilstande, og tilstanden er ikke isoleret til voksne. Selv små børn kan lide af sløve sanser, hvilket kan udvikle sig til forringet indlæringsevne eller andre dysfunktioner.
Heldigvis kan sløve eller blokerede sanser i reglen forholdsvis enkelt balanceres uden brug af medicin eller anden lægevidenskab. Ved hjælp af integrationen af lyd, følelse og bevægelse løsnes spændinger og stress-tilstande temporært, og i kombination med kognitiv forståelse, massage og evt. kostomlægning kommer sanserne relativt hurtigt tilbage til normal funktion.
I de fleste tilfælde er udgangspunktet formentlig heller ikke en sygelig tilstand i sanserne, men blot ønsket om at kunne få flere (og bedre) ideer, lære hurtigere, forstå sin psyke og fungere bedre i det hele taget. Også her vil sansetræning være en vej til en mere optimal ydeevne, eftersom enhver inspiration, ethvert indtryk i det hele taget sker gennem sanserne. Og den gode nyhed er som bekendt, at sanserne kan trænes – ligesom det meste andet i kroppen i øvrigt.
Hvad er sanser?
Sanserne skal ikke forstås udelukkende som de fysiske sanseorganer; der eksisterer utallige måder, hvorpå sanser og følelser integreres i processer i krop og sind, som ligger langt ud over, hvad de fysiske sanser kan opfatte (f.eks. er det som bekendt muligt at se billeder for sit indre øje og forestille sig musik, man ikke kan høre). I det hele taget kan sanser og følelser ses som skabere af tilværelsen, eftersom alle indtryk går gennem sanser og følelser. Fortolkningen af vores indtryk er det, der skaber vores virkelighed, og dermed bliver veludviklede sanser vejen til en rigere og mere ‘frivillig’ virkelighed, hvor forfining af sanseindtrykkene også vil omsættes til forfinet virkelighedsopfattelse.
Sanser er en elektromagnetisk kraft, der konstant tiltrækker indtryk og kontaktflader fra omgivelserne. Man skal ikke lære at sanse – man skal lære at lade være med at holde op med det.
Sanser og følelser er integrerede og uadskillelige. Det giver derfor ikke mening at arbejde med følelser alene. Det er heller ikke muligt at adskille sanser og intelligens. Sanserne er vejen til at forstå verden med alt, hvad den indeholder.
Det hele begyndte med tre kronikker, jeg skrev til Politiken i 90’erne, og som L&R Fakta senere opfordrede mig til at skrive en bog om. En af kronikkerne hed Hvorfor sang, dans og slagsmål?, og den blev senere til bogen Sang, Dans og Slagsmål og en sansetræner-uddannelse af samme navn, som jeg kørt fra 1998 – 2002. Det er principperne fra den gang, som jeg har opdateret på Institut for Sensorisk Træning®. Bogen har jeg for nylig opdateret og genudgivet, og i den vil du bl.a. kunne læse om sansetræning som pædagogisk instrument. Du kan også downloade en kort beskrivelse af sansetræning for børn her