Spring til indhold

Modelteater

Modelteater

Jeg har arbejdet on/off med modelteater siden 1971, og jeg er i dag formand for Dansk Modelteaterforening. I 2014 genoptog jeg interessen full-time sammen med mine børn, Sophia og Jacob, der dengang var hhv. 6 og 11 år. Det kom der en forestilling, en bog og en dokumentarfilm ud af (se et par teasere nedenfor).

Hvad er modelteater?

Kort fortalt er modelteater (også kaldet papirteater) et stort teater sat ned i størrelse. Figurer og kulisser er af pap, men lys og lyd være fuldt på højde med et stort teater. Traditionen stammer primært fra Tyskland og kom til Danmark i 1800-tallet. I 1880 tog den danske litograf Alfred Jacobsen initiativ til at etablere en dansk modelteatertradition, der efterhånden udviklede sig til en af verdens smukkeste og mest komplekse. ’Danmarks ældste hobby’ fortsatte til 1980’erne, og i dag er den næsten væk.

Kreativitet

Hvad har Henrik Ipsen, H.C. Andersen, Ingmar Bergmann, Preben Harris, Jytte Abildstrøm, Søren Piilmark, James Price, Ghita Nørby, Ingolf Gabold, Nikolaj Hübbe, Michael Mouritzen, Kasper Bech Holten, Michael Schønwandt, Knud Romer og Martin Spang Olsen til fælles? Rigtig gættet, de har alle spillet modelteater.

På et modelteater kommer alle slags kunst, håndværk og ingeniørskab kan komme i spil, så det er nok ikke tilfældigt, at mange med modelteaterbaggrund endt med meget vidtfavnende færdigheder og karrierer. Modelteater træner nemlig ikke blot alle dele af teateret, men også alle dele af hjernen.

img_8259

Klar til forestillingen

Dannelse

Modelteateret udspringer af den danske guldalders tanker om skønhed, poesi og personlig udvikling. Og de, der ikke havde råd til at gå i teateret, kunne i stedet få et teater hjem i stuen. Modelteateret kunne også gøre det ud for dannelsesrejsen, for teaterstykkerne foregik tit i udlandet i en fjern fortid, og forestillingerne var baseret på kendte forlæg.

Litografi

Dengang brugte man for det meste stenplader, når man skulle trykke i store oplag (litos = sten, grafô = jeg skriver/tegner). Man kunne kun trykke én farve ad gangen, så det var litografens opgave at omsætte kunstnernes akvareller til mange forskellige sten (op til 18 stks. for hvert ark). Modelteaterkulisserne fra den gang er ufatteligt smukke, og bare at sætte dem på scenen i dæmpet lys er en fornøjelse.

img_7603Aladdin

Fra 2014-16 arbejdede mine børn og jeg på at få forestillingen Aladdin klar. Det bl.a. det, vores film (link til længere teaser for filmen – klart i næste uge) handler om. Jeg måtte også gendigte Oehlenschlägers gamle tekst, for den er der ingen, der forstår i dag. Du kan læse uddrag af min gendigtning og bestille bogen her.

Indimellem laver vi offentlige opføreler af Aladdin. I så fald bliver det annonceret på Facebooksiden, Spille Modelteater.

Dansk Modelteaterforening

Du kan læse mere om modelteater på DMTs hjemmeside, hvor du også kan melde dig ind. Fra 2017 tilbyder vi ungdomsworkshops i løbet af forår og efterår. Hvis du tilmelder dig nyhedsbrevet, får du besked om alle forestillinger og events. Pt. kan du få et stort teater + 2 forestillinger + et års medlemskab for 700,- (se tilbuddet her).