Spring til indhold

Bøger om stunt

Bøger om stunt

I 1989, da jeg fyldte 24, bad Bogfabrikken Fakta mig om at skrive en bog om stunt.  Jeg vidste ikke andet, end jeg havde lært mig selv, så jeg besluttede at tage på en studietur (støttet af bl.a. Dansk Filminstitut) til Los Angeles for at lære direkte af nogle stuntmænd. Jeg havde ingen kontakter, kun et navn på en producer, der muligvis havde arbejdet med nogle stuntmænd en gang.

L.A.

Det var dyrt at ringe fra DK, og adressen havde jeg ikke, så jeg tog af sted på må og få og flyttede ind hos en fjern tante i Palm Dessert (4 timer fra L.A.), hvor jeg brugte et par dage på at få kontakt til produceren. Det lykkedes til sidst, og af ham fik jeg telefonnummeret på den stuntman, jeg havde arbejdet med på Midt om Natten. Herefter flyttede jeg til LA, hvor det tog mig yderligere en uge at få tag i stuntmanden, der først var meget afvisende, men senere, da han fandt ud af, at jeg ikke ledte efter arbejde, inviterede mig med på en natoptagelse.  Det var yderligere 4 timers kørsel gennem nogle hæslige industrikvarterer, men da jeg kom frem, faldt alt i hak: Jeg blev modtaget med åbne arme af mindst 12 top-stuntmænd, inviteret til at spise ved instruktørens bord og i det hele taget betragtet som hædersgæst.

Gene LeBell

Stuntmændene inviterede mig til at besøge dem i Stuntmen’s Association i de følgende dage, og her fik jeg nogle uvurderlige interviews med gamle stuntmænd.  Blandt dem var den skrupskøre Gene LeBell, der bl.a. doblede i den første Superman-film, og som lærte Bruce Lee at bokse. I parentes bemærkede Gene, at han var tidligere verdensmester i brydning og USA-mester i Judo. Efterhånden lærte jeg, hvilken legende, Gene var og er. Og samtidig var han utroligt imødekommende. Han inviterede mig med det samme til at træne med sig personligt i hans Judo-klub, og derefter med op i hans sommerhus, hvor en masse stuntmænd mødtes hver tirsdag og kørte off-road motorcykler i bjergene.  Han skaffede mig en billig off-roader, en 500 kubik, der kunne køre op ad næsten lodrette bjergsider. Han skaffede mig også ind i hos en anden verdensmesteren, Benny ’The Jet’ Urquedez’s kickboxing-klub, hvor jeg fik lov at træne for 1/10 af den normale pris. Her mødte jeg Joy Share, som stadig i dag er en af mine bedste venner. Jeg har også besøgt Gene mange gange siden, og i 1995 lavede jeg dokumentarfilmen, Energi som Leg, hvor Gene medvirkede sammen med bl.a. Benny The Jet og gong fu-mesteren George Xu. Jeg fik også råd og undervisning af andre stuntmænd under mine ophold i L.A., men intet slog Gene’s. Jeg betragter ham stadig som en af mine vigtigste mentorer – og næsten som en onkel.

Stunt (b. l-ll)

Min bog udkom (i to bind) i 1991 og blev den første bog på noget sprog, der indeholdt både historie, teknik, træning og filosofi omkring stunt. Det havde taget mig to år at skrive den, og forlaget gik konkurs kort efter udgivelsen (håber det bare var et tilfælde). Den fik en fin anmeldelse, men nogen bestseller blev den aldrig.  Den er dog udsolgt for lang tid siden, så jeg har kun et enkelt eksemplar tilbage.

Vold som Leg

I 1994 blev jeg igen opfordret til at skrive om stunt. Jeg havde i mellemtiden skrevet mange artikler om emnet (bl.a. til Gyldendals Encyklopædi) og også gjort mig en masse erfaringer om pædagogik. Den nye bog var henvendt til børn og unge og kom til at hedde ’Stunttræning – Vold som Leg’ (et ordspil, der stammede fra en dokumentarfilm om Stuntskolen). Gyldendal gik ikke konkurs, men på et tidspunkt forærede de mig hele lageret af stuntbogen, som stadig ligger og fylder på mit loft. Du kan købe et eksemplar ved at udfylde nedenstående formular, og overføre 200 kroner til MobilePay 60 19 10 10.

Bestil "Stunttræning - Vold som leg"